Οι καμπύλες, οργανικές μορφές απαντώνται ήδη από πολύ νωρίς στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Κτίρια όπως το Πάνθεον ή το Κολοσσαίο είναι πασίγνωστα για το μέγεθος τους και τις τέλειες καμπύλες φόρμες τους. Ερμηνείες των οργανικών σχημάτων συναντάμε και στη σύγχρονη εποχή με έργα όπως το THE OVAL στην Κύπρο.

Το THE OVAL αποτελεί το πρώτο, μεγάλου ύψους κτίριο γραφείων στη Λεμεσό και δημιουργεί ένα τοπόσημο με ιδιαίτερη δυναμική στην ακτογραμμή της πόλης. Το μεγάλο ύψος του Κτιρίου και η προνομιακή θέση του σε σχέση με τη θάλασσα και την πόλη δημιουργούν απεριόριστα σημεία θέας που αναδεικνύονται από τον προσανατολισμό και τη διαφάνεια της όψης.

Οι επιφάνειες της όψης έχουν κατασκευαστεί με τα συστήματα MU4200 Structural Thermal στα υαλοπετάσματα και MU2075 Thermal για τα ανοιγοανακλινόμενα ανοίγματα. Το φως του ήλιου, ο ουρανός, η εικόνα της πόλης και της θάλασσας αντανακλούν και αντανακλώνται στην επιφάνεια από γυαλί και δημιουργούν μια αδιάκοπη αλληλεπίδραση μεταξύ του εσωτερικού του Κτιρίου και της ζωής στη Λεμεσό.

Η κίνηση του ήλιου και η σχέση του με το κέλυφος του THE OVAL αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης μέριμνας κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, ώστε να εξασφαλιστεί ο φυσικός φωτισμός στη διάρκεια της ημέρας και η ταυτόχρονη προστασία από την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η επιλογή των κατάλληλων συστημάτων για τα υαλοστάσια ανταποκρίνεται στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την θέρμανση και ψύξη των εσωτερικών χώρων. Η κεντρική είσοδος υποδέχεται τους επισκέπτες κάτω από ένα στέγαστρο με καμπύλη μορφή.

Ο χώρος υποδοχής διαθέτει μεγάλο ύψος και ευρείες γυάλινες επιφάνειες που ανοίγονται προς το εξωτερικό περιβάλλον. Πέρα από τους εκτεταμένους εργασιακούς χώρους το THE OVAL φιλοξενεί περιφερειακές χρήσεις όπως εστιατόριο, χώροι συνεδριάσεων, περιοχές υπαίθριας παραμονής και γραμμικούς εξώστες σε διάφορα επίπεδα. Οι χώροι διαδέχονται ο ένας τον άλλο με τρόπο αρμονικό χάρη στις γυάλινες επιφάνειες που συνθέτουν τη ροή των κινήσεων.

 

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: WKK Architects, Atkins, Armeftis Associates, Cybarco


Απρίλιος 08, 2021

RECENT PUBLICATIONS