Γιατί να επιλέξω κουφώματα από αλουμίνιο?

 • Το αλουμίνιο έχει φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς της ζωής μας, από τον τρόπο που κατασκευάζουμε τις πόλεις μας μέχρι και τον τρόπο που ονειρευόμαστε το μέλλον του πλανήτη μας. Το αλουμίνιο είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα στον κόσμο με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση λόγω των ειδικών πλεονεκτικών ιδιοτήτων του όπως: μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγάλη αντοχή, προσφέρει ευελιξία στο σχεδιασμό, δεν θέλει συντήρηση, βάφεται και ανοδιώνεται σε όλους τους χρωματισμούς και με τη χρήση θερμομονωτικών “διακοπών” αποτρέπει την μεταφορά ενέργειας προσφέροντας μέγιστη εξοικονόμηση. Εν κατακλείδι, ικανοποιεί όλες τις κατασκευαστικές απαιτήσεις.

  Ανθεκτικότητα
  Το αλουμίνιο δεν καταστρέφεται, δεν διαβρώνεται και δεν παραμορφώνεται όπως το ξύλο ή το πλαστικό έτσι ο κύκλος ζωής του κουφώματος είναι προβλέψιμος με μηδενικό κόστος συντήρησης, ιδανικό για περιοχές με ψηλή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, το αλουμίνιο διαρκεί μια ζωή.

  Ελευθερία Σχεδιασμού

  Το αλουμίνιο είναι η κορυφαία επιλογή για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η ευκαμψία και η ευελιξία του επιτρέπουν απεριόριστες δυνατότητες σχεδιασμού και εξυπηρετούν τη δημιουργικότητα.

  Βιωσιμότητα

  Λόγω της δύναμης και της αντοχής του στη διάβρωση, το 75% του αλουμινίου που παράχθηκε ποτέ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, καθιστώντας το εξαιρετικά οικονομικό και βιώσιμο υλικό. Μπορεί να ανακυκλωθεί σχεδόν απεριόριστα, χωρίς καμιά αλλοίωση, απαιτώντας μόνο 5% της αρχικής του ενέργειας. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί περίπου 100 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως - καθιστώντας το αλουμίνιο το πράσινο μέταλλο.

  Ελαφρύ με Υψηλές Μηχανικές Αντοχές

  Λόγω της στιβαρότητας και της υψηλής μηχανικής αντοχής σε σχέση με το βάρος του, το αλουμίνιο εξοικονομεί κόστος στην κατασκευή του κτιρίου και στην κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον τα κουφώματα αλουμινίου είναι ιδανικά για μεγάλα ανοίγματα με υψηλό επίπεδο ασφαλείας. 

Πού παράγετε το αλουμίνιο της MUSKITA?

 • Ως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες και εργοδότες στο νησί, παράγουμε περήφανα όλα μας τα προϊόντα και τα προφίλ αλουμινίου στον τόπο μας την Κύπρο, σε αντίθεση με ανταγωνιστικά προϊόντα. Η πρώτη μας ύλη σε μορφή μπιγιέττας είναι κατασκευασμένη από υψηλής ποιότητας και υψηλής αντοχής αλουμίνιο που προέρχεται από τους πιο αναγνωρισμένους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προμηθευτών μας, όλες οι πρώτες ύλες μας είναι ύψιστης ποιότητας και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες.

   

Μπορώ να αγοράσω πόρτες και παράθυρα απευθείας από την MUSKITA?

 • Εκπαιδεύουμε επαγγελματίες για το σωστό τρόπο συναρμολόγησης και εγκατάστασης των συστημάτων μας για να παρέχουν άριστη αντοχή, ασφάλεια και επιδόσεις. Στη MUSKITA παράγουμε τις πρώτες ύλες των πορτοπαραθύρων, τα προφίλ αλουμινίου, μαζί με τα εξαρτήματα και τους μηχανισμούς τους. Για να κατασκευαστεί το παράθυρο ή η πόρτα σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με κατασκευαστή αλουμινίου που θα σας παρέχει μια προσφορά για την κατασκευή και την εγκατάσταση του συστήματος που επιλέξατε.

  Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών μας είναι στη διάθεση σας για να σας βοηθήσει με οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες ή συμβουλές χρειάζεστε σχετικά με το σωστό σύστημα αλουμινίου για τις δικές σας ανάγκες.

  Παρέχουμε επίσης προϊόντα όπως εξειδικευμένα προφίλ, περιφράξεις, σκάλες και εξαρτήματα που μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από τα καταστήματα μας ή μέσω των συνεργατών μας.

   

Ποιος πρέπει να μου κατασκευάσει την πόρτα, το παράθυρο ή άλλη κατασκευή αλουμινίου για το καλύτερο αποτέλεσμα?

 • Η ικανοποίηση σας είναι η προτεραιότητα μας. Για να είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα σας έχει κατασκευαστεί σωστά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανόνες των συστημάτων της MUSKITA, συνιστούμε να συνεργαστείτε με τους πιστοποιημένους CE συνεργάτες  μας, οι οποίοι έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για την κατασκευή και εγκατάσταση των συστημάτων μας.

  Στη MUSKITA προσφέρουμε σε όποιους κατασκευαστές αλουμινίου το επιθυμούν, την απαραίτητη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση σε καθένα από τα προϊόντα και συστήματα μας. Ο κάθε πιστοποιημένος συνεργάτης μας (CE certified partners)  έχει την υποχρέωση να παρέχει για κάθε μία από τις πόρτες και τα παράθυρα που κατασκευάζει το σήμα CE και τη δήλωση απόδοσης, όπου αναγράφονται όλες οι τεχνικές παράμετροι του συστήματος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της κατασκευής.  Μαζί με την ομάδα τεχνικών μας, παρέχουν άμεση υποστήριξη για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο έργο σας.

Τι είναι τα θερμομονωτικά συστήματα?

 • Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται στα συμβατικά «κρύα» και στα ενεργειακά κουφώματα, γνωστά ως θερμομωντικά ή thermal. Τα θερμομωνοτικά συστήματα αλουμινίου ξεχωρίζουν από τις «κρύες» σειρές κουφωμάτων λόγω της χρήσης ειδικού μονωτικού υλικού, συνήθως πολυαμίδιο, το οποίο είναι και κακός αγωγός της θερμότητας. Το πολυαμίδιο τοποθετείται στην μέση των προφίλ και έτσι τα χωρίζει σε δύο μέρη το εξωτερικό και το εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η θερμομόνωση και η ηχομόνωση, λόγω της θερμοδιακοπής, αποτρέποντας τη δημιουργία θερμογέφυρας και τη μεταφορά ενέργειας (θερμότητας ή κρύου) μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μέρους του κουφώματος.

   

Τι συντήρηση χρειάζονται τα φινιρίσματα ηλεκτροστατικής βαφής (powder coating)?

 • Παρόλο που τα φινιρίσματα ηλεκτροστατικής βαφής έχουν υψηλή ανθεκτικότητα και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, συνιστάται ο ακόλουθος τρόπος καθαρισμού: Ξέπλυμα με νερό και στην συνέχεια με νερό και σαπούνι (π.χ. υγρό πλυσίματος πιάτων) με μαλακό σφουγγάρι. Αφού ξεπλυθεί με νερό, συστήνεται σκούπισμα με στεγνό μαλακό ρούχο. Συστήνεται τα προϊόντα καθαρισμού να διαθέτουν pH μεταξύ 5,5-8. Να αποφεύγονται καθαριστικά που περιέχουν χλώριο η καυστικά. Οικοδομικά υλικά (π.χ. τσιμέντο, ασβέστης γύψος, επικολλητικές ταινίες, σελοτειπ) πρέπει να απομακρύνονται αμέσως μετά την τοποθέτηση στην οικοδομή. Υπολείμματα σιλικόνης απομακρύνονται με βαμβάκι και μπλε οινόπνευμα.

  Σε βιομηχανικές και παραθαλάσσιες περιοχές ο καθαρισμός πρέπει να είναι πιο συχνός.

Τι είναι η ανοδίωση?

 • Η ανοδίωση είναι μια ηλεκτροστατική διαδικασία όπου η επιφάνεια του αλουμινίου καλύπτεται από ένα ομοιόμορφο στρώμα οξειδίου του αλουμινίου μέσω ηλεκτρόλυσης. Το μέταλλο προετοιμάζεται, ανάλογα με το επιθυμητό φινίρισμα και περνά από μια σειρά χημικών καθαρισμών. Ένα διάλυμα θειικού οξέος ενεργεί ως ηλεκτρολύτης. Ο όρος ανοδίωση προέρχεται από την τεχνική, κατά την οποία συνεχές ρεύμα υψηλής ισχύος και χαμηλής τάσης οξειδώνει ομοιόμορφα την επιφάνεια του προϊόντος από την κάθοδο (-) στην άνοδο (+). Η διαδικασία τελειώνει με το σφράγισμα των πόρων για την ολοκλήρωση της πλέον ανθεκτικής επεξεργασίας επιφάνειας αλουμινίου.

Τι συντήρηση χρειάζεται η ανοδίωση (anodizing)?

 • Παρόλο που τα φινιρίσματα ανοδίωσης έχουν υψηλή ανθεκτικότητα και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, συνιστάται ο ακόλουθος τρόπος καθαρισμού: Ξέπλυμα με νερό και στην συνέχεια με νερό και σαπούνι (π.χ. υγρό πλυσίματος πιάτων) με μαλακό σφουγγάρι. Αφού ξεπλυθεί με νερό, συστήνεται σκούπισμα με στεγνό μαλακό ρούχο. Συστήνεται τα προϊόντα καθαρισμού να διαθέτουν pH μεταξύ 5,5-8. Να αποφεύγονται καθαριστικά που περιέχουν χλώριο η καυστικά. Οικοδομικά υλικά (π.χ. τσιμέντο, ασβέστης γύψος, επικολλητικές ταινίες, σελοτειπ) πρέπει να απομακρύνονται αμέσως μετά την τοποθέτηση στην οικοδομή. Υπολείμματα σιλικόνης απομακρύνονται με βαμβάκι και μπλε οινόπνευμα.

  Σε βιομηχανικές και παραθαλάσσιες περιοχές ο καθαρισμός πρέπει να είναι πιο συχνός.

   

Τι είναι τα φινιρίσματα ξύλου?

 • Η μέθοδος Decoral είναι μια διαδικασία βαφής – διακόσμησης κατά την οποία η επιφάνεια του αλουμινίου βάφεται με ειδικά φίλμ δημιουργώντας φινιρίσματα μοναδικής αισθητικής. Η διαδικασία Decoral βασίζεται στη σουμπλιχρωμία, μια φυσικοχημική διαδικασία κατά την οποία ένα συγκεκριμένο υλικό μετατρέπεται απευθείας από στερεή σε αέρια κατάσταση χωρίς να περάσει από υγρή φάση.  Το αλουμίνιο επεξεργάζεται αρχικά με συστήματα πολυουρεθανικών πούδρων ηλεκτροστατικής βαφής Decoral που αποτελέιται από τρία στάδια: την προ επεξεργασία, το ψέκασμα πούδρων και τον πολυμερισμό. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, το αλουμίνιο τυλίγεται σε ειδικά φιλμ σουμπλιχρωμίας Decoral Heat- Transfer και δημιουργώντας κενό αέρος, το φιλμ προσκολλάται άψογα στην επιφάνεια του αλουμινίου. Στη συνέχεια το αλουμίνιο επεξεργάζεται σε ειδικό φούρνο Decoral όπου σε σταθερή θερμοκρασία τα μελάνια ειδικής σύνθεσης που περιέχονται στο φιλμ μεταφέρονται στη βάση βαφής του αλουμινίου. Το βάθος εισχώρησης των μελανιών δεν είναι επιφανειακό αλλά διαπερνούν ολόκληρο το πάχος της βαφής για μέγιστη ανθεκτικότητα.

Τι συντήρηση χρειάζονται τα φινιρίσματα ξύλου (wood finishes)?

 • Παρόλο που τα φινιρίσματα ξύλου έχουν υψηλή ανθεκτικότητα και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, συνιστάται ο ακόλουθος τρόπος καθαρισμού: Ξέπλυμα με νερό και στην συνέχεια με νερό και σαπούνι (π.χ. υγρό πλυσίματος πιάτων) με μαλακό σφουγγάρι. Αφού ξεπλυθεί με νερό, συστήνεται σκούπισμα με στεγνό μαλακό ρούχο. Συστήνεται τα προϊόντα καθαρισμού να διαθέτουν pH μεταξύ 5,5-8. Να αποφεύγονται καθαριστικά που περιέχουν χλώριο η καυστικά. Οικοδομικά υλικά (π.χ. τσιμέντο, ασβέστης γύψος, επικολλητικές ταινίες, σελοτειπ) πρέπει να απομακρύνονται αμέσως μετά την τοποθέτηση στην οικοδομή. Υπολείμματα σιλικόνης απομακρύνονται με βαμβάκι και μπλε οινόπνευμα.

  Σε βιομηχανικές και παραθαλάσσιες περιοχές ο καθαρισμός πρέπει να είναι πιο συχνός.

Γιατί να χρησιμοποιήσω αλουμίνιο για τα κουφώματα μου και όχι PVC ή ξύλο?

 • Το αλουμίνιο προσφέρει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το PVC ή το ξύλο. Το αλουμίνιο δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές θερμοκρασίας και την υψηλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε αντίθεση με την επιδείνωση που παρουσιάζει το ξύλο, και την αστάθεια που παρουσιάζει το PVC όπου γίνεται εύθραυστο σε χαμηλές θερμοκρασίες και στρεβλώνει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το αλουμίνιο δεν παραμορφώνεται και δεν χρειάζεται ενισχύσεις, σε αντίθεση με τα πλαστικά πλαίσια πορτοπαραθύρων. Συνεπώς, το αλουμίνιο εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα χωρίς καμία συντήρηση. Περαιτέρω προσφέρεται και σε άπειρη ποικιλία χρωμάτων και καλύπτει κάθε απαίτηση και γούστο.  

  Πάνω απ 'όλα, το αλουμίνιο είναι πιο ασφαλές από ανταγωνιστικά υλικά. Ως μέταλλο δεν καίγεται σε περίπτωση πυρκαγιάς σε αντίθεση με το PVC που εκπέμπει θανατηφόρους τοξικούς καπνούς. Επίσης το αλουμίνιο από περιβαλλοντική άποψη είναι το "πράσινο μέταλλο", καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο και μη τοξικό, σε αντίθεση με το PVC που είναι μη βιώσιμο και μη ανακυκλώσιμο.

   

Ποια είναι η σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων?

 • Ένας σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία, ηχομόνωση και θερμομόνωση των κουφωμάτων αλουμινίου που έχετε επιλέξει για το χώρο σας είναι η σωστή τοποθέτηση τους.

  Γενικά, ανεξάρτητα από το τύπο κουφώματος που έχετε επιλέξει (συρόμενα, ανοιγόμενα, κλπ.), θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούνται στεγανοποιητικά υλικά και ελαστικά ή πλαστικά υλικά μεταξύ του κουφώματος και της τοιχοποιίας ή του μαρμάρου που το περιβάλλει, τόσο την ώρα της τοποθέτησης όσο και μετά στους αρμούς, για να διατηρείτε η θερμομόνωση.
  • Να χρησιμοποιούνται παντού λάστιχα (μέσα και έξω) και όχι μόνο σιλικόνη στους υαλοπίνακες των κουφωμάτων.
  • Τα κουφώματα να έχουν νεροχύτες απορροής υδάτων στην κάσια, οι οποίοι να είναι καλυμμένοι με τάπες νεροχυτών. Τα φύλλα των τζαμιών θα πρέπει να έχουν επίσης νεροχύτες στο κάτω μέρος.
  • Να χρησιμοποιούνται κατάλληλα στεγανωτικά υλικά σε όλες τις ενώσεις των προφίλ.
  • Να χρησιμοποιούνται τα προτεινόμενα εξαρτήματα (καρούλια, λάστιχα, τάπες, μεντεσέδες, χειρολαβές, γωνίες σύνδεσης, βούρτσες, κλπ.) που συστήνονται από τη MUSKITA προς τον κατασκευαστή, και είναι εγκεκριμένα για τις προδιαγραφές του κουφώματος.

Ποιες είναι οι οδηγίες συντήρησης των κουφωμάτων αλουμινίου?

 • Για να διασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε τόσο τη καλή λειτουργία, όσο και την άψογη αισθητική κατά τη διάρκεια του χρόνου σε ένα κούφωμα, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε λίγους βασικούς, αλλά και απλούς κανόνες σωστής συντήρησης και καθαρισμού:

  • Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αλκαλικά υλικά, όπως τσιμέντο, ασβέστης, γύψος και άλλα, τα οποία δε πρέπει να μένουν προσκολλημένα καθόλου επάνω στην επιφάνεια του αλουμινίου.
  • Τα κουφώματα αλουμινίου θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα και με λεπτομέρεια, όταν βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες ή βιομηχανικές περιοχές.
  • Τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούμε για το καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου είναι απλό νερό και προϊόντα καθαρισμού με ουδέτερο pH (5,5 – 8).
  • Στο κάτω μέρος των κουφωμάτων, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή καθαρίζοντας τα κανάλια απορροής των υδάτων, γιατί εκεί συνήθως συσσωρεύεται η σκόνη και οι βρώμες. Κάντε χρήση ηλεκτρικής σκούπας και μετά βρεγμένο πανί για επιπλέον καθαρισμό.
  • Προσοχή να μην αφήνετε τα κουφώματα ανοιχτά κατά τη διάρκεια απουσίας σας από το χώρο και να μη κρεμάτε αντικείμενα επάνω σε ανοιχτά κουφώματα ή σε πόμολα.
  • Τα κινητά μέρη, οι μηχανισμοί και τα ελαστικά θα πρέπει να καθαρίζονται με την ίδια συχνότητα που καθαρίζεται και η επιφάνεια του αλουμινίου. Επιπλέον, θα πρέπει να λιπαίνονται με σπρέι σιλικόνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργία.

Τι επηρεάζει την απόδοση των κουφωμάτων & τη θερμοκρασία του σπιτιού σας?

 • Μέγεθος και Προσανατολισμός Ανοιγμάτων

  Το μέγεθος και ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό και θέρμανση, καθώς τα κουφώματα προσλαμβάνουν ηλιακή ακτινοβολία η οποία μειώνει τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση τον χειμώνα αλλά αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι.

  Ο προσανατολισμός των κουφωμάτων πρέπει να λαμβάνετε υπόψη για να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα, για κατοικίες συστήνεται να τοποθετούνται μεγάλα ανοίγματα στον νότο, προκειμένου να λαμβάνουν αρκετό ήλιο στους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα, όμως να διαθέτουν κατάλληλη σκίαση για το καλοκαίρι.

  Συστήματα Σκίασης 

  Η σκίαση επιβάλλεται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του εσωτερικού χώρου. Με τα σταθερά, κινούμενα ή αυτοματοποιημένα συστήματα σκίασης MUSKITA μπορείτε να ελέγξετε τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου σας ανάλογα με την εποχή, προσφέροντας θερμική άνεση, φυσικό φωτισμό και ασφάλεια. Η χρήση λούβρων είναι επίσης ευνοϊκή καθώς μπορεί να μείνει ένα μέρος ανοιχτό το καλοκαίρι για να προσφέρει σκίαση και αερισμό, αλλά και τον χειμώνα θερμομόνωση και κάλυψη από βροχές.

  Για ανοίγματα με δυτικό, ανατολικό και νότιο προσανατολισμό, συνίσταται κινούμενη ή αυτοματοποιημένη σκίαση έτσι ώστε τον χειμώνα να επιτρέπεται φωτισμός και ηλιασμός του χώρου, και το καλοκαίρι να εξασφαλίζεται πλήρης προστασία από την υπερθέρμανση.  

  Φυσικός Αερισμός

  Ο φυσικός αερισμός πέραν της συμβολής του στη μείωση κόστους ενέργειας, βελτιώνει το αίσθημα άνεσης στο χώρο αφού ενισχύει την εισαγωγή φρέσκου αέρα στο κτίριο.

  Με συστήματα αλουμινίου MUSKITA μπορείτε να ρυθμίσετε το φυσικό αερισμό της κατοικίας σας και να κατευθύνεται τον αέρα εκεί που χρειάζεται με επιλογές ανοιγόμενων και προβαλλόμενων κουφωμάτων, καθώς και με συστήματα εξαερισμού και Microventilation.

   

Ασφάλεια συστημάτων αλουμινίου: τι πρέπει να γνωρίζετε.

 • Η ασφάλεια του σπιτιού μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας απασχολεί. Στόχος μας είναι  να καθυστερήσουμε την εισβολή στο κτίριο ανεπιθύμητων επισκεπτών. Για κάθε άνοιγμα του κτηρίου, ανάλογα με το που βρίσκεται, θα πρέπει να τοποθετούμε το κατάλληλο αντιδιαρρηκτικό κούφωμα. Το πόσο ασφαλές είναι ένα κούφωμα αλουμινίου εξαρτάται από τρεις παράγοντες, τα προφίλ αλουμινίου, τους υαλοπίνακες και τους μηχανισμούς που μπορεί να υποδεχτεί το προφίλ.

  Κατηγορία αντίστασης σε διάρρηξη (RC), είναι η χρονική αντοχή κατά την παραβίαση μίας πόρτας ασφαλείας. Οι κατηγορίες αυτές είναι μετρήσιμες ως προς την χρονική καθυστέρηση, που αυξάνεται ανά κατηγορία.

  RC1 είναι η πρώτη κατηγορία που αναφέρεται μόνον στην ανθρώπινη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί με τα χέρια και το σώμα.

  RC2, είναι η δεύτερη κατηγορία και περιλαμβάνει πέραν της ανθρώπινης δύναμης, μεγάλα κατσαβίδια, σφήνες, πένσες και τανάλιες.

  RC3, η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα εργαλεία της κατηγορίας RC2, και πρόσθετα μεταλλικό λοστό, μικρό χειροκίνητο δράπανο και άσκηση συγκεκριμένης υδραυλικής πίεσης στα ευαίσθητα σημεία του κουφώματος όπως μεντεσέδες, πείροι και κλειδαριά.